Etstoel Anloo

Een heel dorp terug in de 17e eeuw!
Op 19 augustus 2023 keert het Drentse dorp Anloo weer vier eeuwen terug in de tijd. De 400 inwoners verruilen hun moderne kleren voor de sobere kleding van vroeger. De middeleeuwse kerk, de prachtige Kerkbrink en de landelijke dorpssfeer laten de bezoeker werkelijk het Drentse verleden inademen.

Rechtspraak op z’n Drents

In de Magnuskerk wordt een rechtszitting nagespeeld. Tijdens de zitting staan partijen lijnrecht tegenover elkaar, getuigen moeten helpen de waarheid te vinden. Tegelijk biedt de rechtszaak een uniek kijkje in de Drentse samenleving van vroeger. Ook buiten de kerk maakt het ongeregelde volk dat zijn eigen wetten naleeft korte metten met wie zijn verantwoordelijkheid niet neemt.

Het Drentse gerechtshof in vroeger eeuwen heette de Etstoel. De Etstoel vergaderde drie keer per jaar: twee keer in Rolde, maar op de feestdag van Sint Magnus in de kerk van Anloo. Sinds 1987 wordt elk jaar zo’n rechtszitting van de Etstoel nagespeeld. Het spel is gebaseerd op ware feiten en de personen die terecht staan, hebben eeuwen geleden werkelijk geleefd.

Toegang tot de jaarmarkt van de Etstoel (7,50 euro)

Voor de toegang tot de jaarmarkt van de Etstoel betaalt u bij de Tollenaars, net voordat u het gebied van de jaarmarkt betreedt.

De jaarmarkt is open vanaf 10:00 uur. Rond 17:00 uur loopt het evenement ten einde.

Toegang volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: 7,50 euro

Toegang kinderen tot 12 jaar: gratis

Kaarten voor de voorstelling in de kerk (3 euro)

Kaarten voor de voorstelling in de kerk kunt u kopen bij de ingang van de kerk. Wees er op de dag zelf op tijd bij!

Er wordt ieder uur een voorstelling gespeeld. De eerste voorstelling is om 10.00u, de laaste om 17:00u.

Dit jaar is de titel van de voorstelling “Ruzie over de kerk van Smilde”.

De Etstoel behandelt in de lotting van augustus in Anloo twee zaken die allebei over smaad en belediging gaan.
De eerste zaak is die van Abraham Martinus Sorg, architect van een aantal Asser paleizen en van de achtkantige kerk op Smilde. Hij voelt zich zeer beledigd door zijn aannemer Coenraad Grashuis. Grashuis heeft namelijk rondgebazuind dat architect Sorg bouwmateriaal van de kerk verduisterd heeft.  En dat hij zijn werklui slecht betaalt. Abraham Martinus Sorg eist herroeping van deze grove beledigingen.
Ook een koopvrouw eist genoegdoening deze zaterdag. Ook zij is beledigd en volkomen ten onrechte natuurlijk. De schoolmeester van de school in De Stapel vindt dat zij hem te weinig waar zou hebben gegeven voor zijn geld. Volkomen bij elkaar gelogen!

Let op: De kaarten koopt u ter plekke. Het is NIET mogelijk om van tevoren (bijv. via de website of via e-mail) kaarten te bestellen, noch voor de jaarmarkt, noch voor de voorstelling in de kerk.

Reacties zijn gesloten.