Etstoel Anloo

Een heel dorp terug in de 17e eeuw!
Op 17 augustus 2024 keert het Drentse dorp Anloo weer vier eeuwen terug in de tijd. De 400 inwoners verruilen hun moderne kleren voor de sobere kleding van vroeger. De middeleeuwse kerk, de prachtige Kerkbrink en de landelijke dorpssfeer laten de bezoeker werkelijk het Drentse verleden inademen.

Rechtspraak op z’n Drents

In de Magnuskerk wordt een rechtszitting nagespeeld. Tijdens de zitting staan partijen lijnrecht tegenover elkaar, getuigen moeten helpen de waarheid te vinden. Tegelijk biedt de rechtszaak een uniek kijkje in de Drentse samenleving van vroeger.

Het Drentse gerechtshof in vroeger eeuwen heette de Etstoel. De Etstoel vergaderde drie keer per jaar: twee keer in Rolde, maar op de feestdag van Sint Magnus in de kerk van Anloo. Sinds 1987 wordt elk jaar zo’n rechtszitting van de Etstoel nagespeeld. Het spel is gebaseerd op ware feiten en de personen die terecht staan, hebben eeuwen geleden werkelijk geleefd.

Toegang tot de jaarmarkt van de Etstoel (7,50 euro)

Voor de toegang tot de jaarmarkt van de Etstoel betaalt u bij de Tollenaars, net voordat u het gebied van de jaarmarkt betreedt. Toegang volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: 7,50 euro. Toegang kinderen tot en met 12 jaar: gratis

De jaarmarkt is open vanaf 10:00 uur. Rond 17:00 uur loopt het evenement ten einde.

Kaarten voor de voorstelling in de kerk (3 euro)

Kaarten voor de voorstelling in de kerk kunt u kopen bij de ingang van de kerk. Wees er op de dag zelf op tijd bij! Er wordt ieder uur een voorstelling gespeeld. De eerste voorstelling is om 10.00u, de laatste om 16:00 uur.

Dit jaar spelen er kwesties over  brandstichting en bigamie. Een over brandstichting uit 1846 en een zaak over bigamie van rond het jaar 1740.

Let op: De kaarten koopt u ter plekke. Het is NIET mogelijk om van tevoren (bijv. via de website of via e-mail) kaarten te bestellen, noch voor de jaarmarkt, noch voor de voorstelling in de kerk.

Parkeren

Er zijn diverse parkeermagelijkheden rond het dorp. Deze zijn duidelijk aangegeven

 

Reacties zijn gesloten.