Etstoel Anloo

Een heel dorp terug in de 17e eeuw!
Op 18 augustus 2018 keert het Drentse dorp Anloo weer vier eeuwen terug in de tijd. De 400 inwoners verruilen hun moderne kleren voor de sobere kleding van vroeger. De middeleeuwse kerk, de prachtige Kerkbrink en de landelijke dorpssfeer laten de bezoeker werkelijk het Drentse verleden inademen.

Rechtspraak op z’n Drents: SPOKERIJ & TOVERIJ Dit jaar spookt het in Anloo!
Zowel in de kerk als daarbuiten. Bijgeloof is van alle tijden.

Vroeger gebeurden er vaak dingen die onze voorouders niet konden verklaren. Dan moest het wel spokerij of toverij zijn. De eerste zaak, waarover de Etstoel oordeelt, gaat over een vilder die zijn omgeving angst aanjaagt met spokerij. In de tweede zaak beschuldigt een vrouw uit Kolderveen een dorpsgenoot van betovering van haar kind.

Tijdens de zitting staan partijen lijnre

cht tegenover elkaar, getuigen moeten helpen de waarheid te vinden. Tegelijk biedt de rechtszaak een uniek kijkje in de Drentse samenleving van vroeger. Ook buiten de kerk maakt het ongeregelde volk dat zijn eigen wetten naleeft korte metten met wie zijn verantwoordelijkheid niet neemt.

Het spel in en om de kerk is gebaseerd op ware feiten en de personen die terecht staan, hebben eeuwen geleden werkelijk geleefd.

Het Drentse gerechtshof in vroeger eeuwen heette de Etstoel. De Etstoel vergaderde drie keer per jaar: twee keer in Rolde, maar op de feestdag van Sint Magnus in de kerk van Anloo. Sinds 1987 wordt elk jaar zo’n rechtszitting van de Etstoel nagespeeld. Het spel is gebaseerd op ware feiten en de personen die terecht staan, hebben eeuwen geleden werkelijk geleefd.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.